Pitepalt

Ibland behöver man inte lämna landets gränser för att få uppleva “exotisk” mat. Palt är klassisk svensk husmanskost men serveras vanligtvis mest i Norrland vilket har inneburit att många svenskar missat denna fantastiska maträtt.

Piteå är den stad i Norrland man associerar mest med palt och här serveras det inte bara palt utan pitepalt. Pitepaltens grundingredienser är, som i vanlig palt, kornmjöl och potatis. Utöver det finns det flera olika variationer där nästan alla utger sig för att “originalet”.

Pitepalt ska ätas i Piteå

Palt i PiteåDet går självfallet att äta pitepalt på många platser i Sverige men denna rätt intas med fördel i Piteå. I Piteå finns också Sveriges enda “paltzeria”. Har du aldrig besökt Piteå kan det starkt rekommenderas att göra det under sommarmånaderna då staden tar emot väldigt många besökare.

Det är inte bara pitepalten som lockar utan även Pite Havsbad & Hotell som är en gigantisk anläggning med nöjespark, restauranger och mycket mer. Hittar du inget ledigt rum här kan du säkert hitta ett alternativ på http://www.xn--hotellpite-b6a.se/ som presenterar alla hotell i Piteå som går att boka online.

Paltakademin

Har du väl tagit dig till Piteå och ätit din pitepalt och vill veta mer om denna svenska klassiker så finns det faktiskt en Paltakademi. Belägen i Piteå arbetar Paltakademin med att främja och utveckla paltkulturen. Akademin arrangerar också paltmiddagar runt om i landet.

Som sagt, ibland behöver man inte lämna Sverige för att få chansen att uppleva något exotiskt.