Hagia Sofia i Istanbul

Hagia Sofia i Istanbul är en av världens mest ikoniska byggnader och enligt många också en av världens vackraste byggnader. Idag är Hagia Sofia ett museum och en av Istanbuls mest själklara sevärdheter men genom åren har byggnaden haft flera olika funktioner.

Det initiala bygget av Hagia Sofia startades redan år 532 och när den första versionen var klar år 537 tjänade byggnaden som en kristen kyrka. Allt eftersom tiden gick blev Hagia Sofia mer förknippad med den grekisk-ortodoxa kyrkan och förblev det fram till Konstantinopels fall. Därefter omvandlades Hagia Sofia till en moské efter flera modifikationer och tillbyggnader och förblev en moské fram till 1934 då byggnaden blev ett museum.

Hagia Sofia i Istanbul

Hagia Sofia i Istanbul är en av världens mest berömda byggnader

Än idag är Hagia Sofia ett museum och lockar tusentals besökare varje dag. Utöver byggnadens skönhet finns det massor av konst och historiska föremål att se och om du är i Istanbul är detta något du inte ska missa.

Klicka här för mer information kring Hagia Sofia.

Tips om hotell och övriga sevärdheter i Istanbul

Istanbul är en enormt stor stad och dess historia är verkligen rik och fascinerande. Sakta men säkert har också Istanbul blivit en alltmer populär destination för svenska turister. En av många anledningar till detta är att utöver att det finns väldigt mycket att se och göra är det också fortfarande relativt billigt.

Exempelvis finns det gott om prisvärda hotell som håller en hög standard. Är du redo att betala lite extra finns det också ett bra utbud av riktigt exklusiva hotell i Istanbul. Om du behöver tips gällande boende rekommenderas Hotellistanbul.nu som presenterar ett utbud av prisvärda hotell i olika stadsdelar. Där finner du också en samling av bra tips på saker att se och göra under en vistelse i Istanbul.