Gardasjön

Det kanske inte alltid är olika sjöar som blir kända turistmål i ett land. Men så är det med Gardasjön i Italien. Här presenterar vi Gardasjön lite kort. För mer information – se denna reseguide om Gardasjön.

Storlek, djup och placering

Gardasjön är den största sjön i Italien. Den är 520 km lång och ungefär 16 km bred (genomsnittligt). Bredden varierar däremot en hel del. I norr är den mycket smalare och i söder, där sjön omges av slätter, blir den betydligt bredare.

En sak som karaktäriserar sjön är dess djup. Med ett maxdjup på hela 346 meter och medel på 136 meter hålls vattnet relativt kallt även om det är hög sommartemperatur i området. Det kan gå upp till 20 grader men med tanke på att vattnet är betydligt varmare i andra sjöar är det knappast badturisternas favorit. Det är alltså inte främst solbadarna och de som älskar att bada som söker sig hit.

I norr hittas istället både vindsurfare samt de som flyger skärmflyg. Med bergssluttningar som omringar sjön skapas perfekta vindförhållanden för dessa sporter.

Trafiken och vägarna

Det går enkelt att åka runt sjön. I norra delarna går vägen precis vid vattnet och bjuder utsikt över det fina naturlandskapet. Men var vaksam på vägen om du kör bil för på dessa vägar finns både cyklister och de som promenerar kring sjön.

Överlag finns det småbyar ofta så man behöver aldrig åka långt innan man kommer till nästa by. Vill man däremot till en större stad så är det Verona som gäller. En stad med ca 250 000 invånare som ligger ca två mil sydväst om Gardasjön. Några fina byar att bo i är Melcesine, Monte Baldo, Limone Sur Galda och Sirmione.

En mysig semesterresa är att åka runt sjön och ta in på hotell eller bed & breakfast i de små byarna. Boka däremot i förväg för det är inte alltid lätt att hitta boende på plats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *